Sådan bryder du de dårlige mønstre

coaching københavn

Du sætter dig noget for og du går igang med dit nye projekt og tænker “Nu skal det være! Denne gang holder jeg fast!!” Og det går ok i ca 2-3 uger (i bedste fald) men så falder du i dit hamle mønster igen igen. Og det eneste du har opnået er en følelse af, at du har rygrad som en regnorm og du føler dig ked af det, fordi du nu igen ikke holdt hvad du lovede dig selv. Og så finder du den store hammer frem og begynder, at slå dig selv i hovedet og skælde dig selv ud, fordi du ikke er “stærk nok” eller “god nok”..

Men det er ikke dig der er noget galt med her og derfor hjælper det heller ikke bare at stramme ballerne og prøve igen.

Det der spænder ben for dig er dine mønstre og de overbevisninger som styrer dine mønstre. Altså de her mønstre (vaner) og overbevisninger som lægger dybt begravet i din underbevidsthed. Og får du ikke arbejdet med dem når du vælger at gå igang med dit nye projekt, så vil du opleve massiv modstand hele vejen og i sidste ende give op. Derfor er du nødt til at arbejde med dine overbevisninger og det er et indre arbejde.

Dine overbevisninger påvirker den måde du ser verden på og de påvirker de valg du tager. Og dit liv er resultatet af dine omstændigheder (altså de ting der sker i dit liv som er udenfor din kontrol) og så de valg du tager.

Overbevisninger er historier som du fortæller dig selv for at kunne finde mening med det der er sket i dit liv. Overbevisninger er altså de konklusioner du drager, eller de betydninger du tillægger de hændelse der sker i dit liv.

Vi har alle sammen begrænsende overbevisninger, og hvis du føler at det er svært at slippe dem, så tænkt på at det er en process, det er ikke noget der lige sker fra den ene dag til den anden.

En enkel metode

Her en metode til at finde frem til dine begrænsende overbevisninger:

 • Skriv ned hvad du drømmer om at opnå.
 • Skriv ned hvad der har forhindret dig i at opnå det.
 • Kig nysgerrigt på det du lige har skrevet. Er det sandt?
 • Prøv at udfordre din overbevisning lidt. Kunne der være en anden sandhed?
  Hvis du f.eks. har en overbevisning der hedder “Jeg har ikke tid nok” så prøv at se om du kan udfordre den lidt ved, at vende den om til “Jeg har tid nok”. Og se om du kan finde beviser på at det også passer.
 • Definer nu en støttende overbevisning og gentag den for dig selv 10 gange hver morgen og hver aften. Efter 28 dage er den indkodet i din underbevidsthed og så vil lige netop den overbevisning ikke længere ødelægge det for dig.

Overbevisninger hænger ofte sammen i klynger

Derfor kan du sagtens have 4-5 overbevisninger som relaterer til samme destruktive mønster eller dårlige vane. Og derfor er det heller ikke nok blot at arbejde med en enkelt overbevisning, men tag en af gangen og tag fat i den overbevisning, som du syntes fylder mest.

De fleste klienter som jeg har talt med har alle en variation af disse 3 begrænsende overbevisninger:

 1. Jeg er er ikke noget værd.
 2. Jeg fortjener ikke kærlighed.
 3. Der er noget galt med mig.

Og forestil dig at du går rundt i verden og fuldt og fast tror på at ovenstående er sandt! Prøv at tænke tilbage på dit liv og mærk efter: Hvor ofte har disse overbevisninger spændt ben for dig i dit liv? Hvor ofte har du pleaset andre, fordi du ikke følte dig værdifuld nok til at lytte til dine egne behov? Hvor ofte har du haft konflikter i dine relationer, fordi du helt dybt nede ikke føler at du fortjener kærlighed? Hvor ofte har du følt skyld/skam/dårlig samvittighed over at længes efter noget andet eller mere end det har har – og konkluderet at der må være noget galt med dig når du har det sådan?

Prøv at forestille dig hvilken frihed du får adgang til ved at arbejde med dine overbevisninger. Prøv at forestille dig hvordan det ville være at være dig, i et liv hvor du føler dig værdifuld. I et liv hvor du føler dig værd at elske. I et liv hvor du mærker dig selv og tager det du mærker seriøst!

Overbevisninger er hverken rigtige eller forkerte

Men de kan enten støtte dig i, at leve det liv du ønsker, eller de kan begrænse dig i, at leve det liv du virkeligt ønsker at leve. Og har du mange overbevisninger som begrænser dig, så kan du f.eks. opleve, at have en følelse af at være låst fast i gamle mønstre uden at kunne se en udvej. At arbejde med dine overbevisninger kan hjælpe dig til at kunne se muligheder i stedet for begrænsninger.

Tidligere havde jeg selv en masse overbevisninger, som gjorde at jeg troede at det måtte mig der var noget galt med, når nu jeg ikke var fyldt ud tilfreds med det liv jeg havde. Og det var fordi, at jeg troede at jeg skulle passe ind på en bestemt måde i et bestemt job, men det var ikke sandheden. Og ved at have arbejdet med mine overbevisninger igennem længere tid, har jeg fået sluppet en hel masse af de overbevisninger som holdt mig tilbage, og i stedet fået dem erstattet med nogle nye der støtter mig. Det har givet mig en enorm frihed til at få sluppet mine gamle destruktive mønstre. Jeg har et højt selvværd nu (i modsætning til før) og føler mig god nok præcis som jeg er! Og det er fordi jeg har sluppet de overbevisninger som sagde at jeg ikke var god nok og som sagde at der var noget galt med mig.

Så arbejdet for dig ligger i at blive bevidst om dine overbevisninger og at vide at de ikke nødvendigvis er sande. Derefter stiller du spørgsmåltegn ved dem og finder alle de eksempler i dit liv hvor det modsatte har været tilfældet. Og til sidst indkoder du nogle støttende overbevisninger i din underbevidsthed ved at gentage dine nye overbevisninger hver dag i mindst 28 dage.

Bed om hjælp

Det er rigtig svært at arbejde med overbevisninger alene, fordi det er meget svært at se dem tydeligt. Du skal helst have fat i dine helt grundlæggende overbevisninger og de kan være svære at gennemskue alene Jeg har heller ikke gjort det alene! Og noget af det vigtigste du kan gøre er at bede om hjælp når du har brug for hjælp.

Andet der kunne inspirere dig:

>> Gratis online workshop – klik her <<

>> Workshoppen tager 1 time og du kan se den ved at klikke på linket her <<

Kontakt mig og hør hvordan jeg kan hjælpe dig.

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Dit telefonnummer (skal udfyldes)

  Emne

  Din besked

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Call Now Button