Sådan slipper du de dårlige vaner!

bryd dårlige vaner

Måske kender du det der med at være gået ud i køkkenet, at have åbnet køkkenskabet og at have fingrene i kagedåsen allerede inden du overhovedet har opdaget hvad du har gang i! Eller du hører dig selv brokke dig selvom du havde besluttet dig for at det ikke ville brokke dig mere? Eller du kom til at bruge hele aftenen på Facebook selvom du egentlig havde besluttet dig for at skære ned? Måske kæmper du lige nu for, at slippe en dårlig vane men du falder i igen og igen?

Overspisning som jeg selv har kæmpet meget med er jo (forenklet sagt!) også “bare” en dårlig vane. Det er et destruktivt mønster. Det bliver en vane at håndtere det livet byder på en bestemt måde. Men du kan godt ændre dine dårlige vaner! Det kræver bare villighed, tålmodighed og beslutsomhed.

Jeg har efterhånden fået ryddet ud i en masse dårlige vaner, og nogle var nemmere at give slip på end andre. Hvis du har nogle meget fastgroede vaner som bare ikke vil slippe så er det ofte fordi, at du stadig får noget ud af at holde fast i vanen. Jeg har selv en vane med at køre ud i ekstremer. Jeg kan være i en energisk ekstrem hvor jeg får lavet alt på den halve tid! Og det er jo dejligt at føle sig produktiv, men bagsiden er, at jeg har tendens til at overhøre mine behov i denne ekstrem. Og så har jeg en anden ekstrem hvor jeg lander bagefter, hvor jeg har brug for total ro og slet ikke får lavet noget. Og det er jo en dårlig vane at svinge fra den ene ekstrem til den anden. Det er noget jeg har arbejdet med, så det er ikke så ekstremt mere som det har været, men engang imellem opdager jeg da stadig, at jeg pludselig har galoperet derud af, og så er det at jeg forsøger at finde midten. Fordi ved at være bevidst om, at det er sådan min vane eller mit mønster ser ud kan jeg forebygge det ved at vælge noget andet og.

Hvorfor er det så svært at slippe en dårlig vane?

Nogle vaner kan være så svære at gøre sig fri af, at du kan nogle gange kan opleve at føle dig totalt magtesløs overfor dem! En vane er, når du har gentaget en handling (eller en tanke) utallige gange, hvorpå den bliver lagret i underbevidstheden, og til sidst er det noget du gør uden at tænke over det.
Når du skal ændre vaner kommer du til, at opleve en vis form for ubehag. Fordi når du skal gøre noget andet end det du plejer så vil det føles uvant og derfor utrygt indtil det nye bliver tilvant.
Underbevidstheden vil altid forsøge, at styre dig ad den vej med mindst modstand. Og den vil altid forsøge, at holde dig fast i det den kender altså det den er vant til, fordi det er det den forbinder med “trygt og sikkert”. Så når du gerne vil slippe en dårlig vane, så spænder underbevidstheden altså ben for dig, selvom den gør det i bedste mening, nemlig for at beskytte dig. Derfor vil jeg anbefale, at du samtidig med at arbejde med at ændre vaner, at du også arbejder med din underbevidsthed og det kræver at du ved hvad du skal gøre og her kan jeg hjælpe dig.

Hvordan ændrer du de dårlige vaner?

1. Find ud af hvilken dårlig vane du gerne vil slippe, og kig nysgerrigt på hvad den har hjulpet dig med? Hvilken funktion har den haft tidligere i dit liv? Og hvorfor har du ikke brug for den mere?
2. Find ud af hvad du gerne vil sætte i stedet for den dårlige vane – altså hvordan skal en ny og støttende vane se ud? Det er nemlig vigtigt, at sætte noget andet i stedet, så du ikke efterlader et tomrum. Den nye vane skal være langtidsholdbar.
3. Hold fast! Hold fast med alt hvad du kan i den nye vane. Husk dig selv på, at den nye vane også vil blive “tryg og ubevidst” på et tidspunkt når bare du holder fast længe nok.
4. Hav tålmodighed med dig selv når du falder i – for du vil falde i. Se om du kan lære noget af det i stedet for, at slå dig selv oven i hovedet. Slip forestillingen om, at du skal slippe vanen 100%. Det er ok hvis du bare får sluppet den 80% for bare det at have arbejdet med vanen vil gøre at den ikke længere har samme magt over dig mere.

Har du brug for hjælp?

Nogle vaner kan du godt arbejde med selv at slippe. Andre gange kan det være nødvendigt med støtte udefra, fordi du ofte har brug for at arbejde på et dybere plan med nogle af de stærkeste dårlige vaner og mønstre. Det kan være en god idé at arbejde med underbevidstheden også for virkeligt at få givet slip på de dårlige vaner og mønstre.

 

Andet der kunne inspirere dig:

>> Gratis online workshop – klik her <<

>> Workshoppen tager 1 time og du kan se den ved at klikke på linket her <<

Kontakt mig og hør hvordan jeg kan hjælpe dig.

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Dit telefonnummer (skal udfyldes)

  Emne

  Din besked

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Call Now Button