Læs her hvordan du vender dine fiaskoer til successer!

Kender du den der følelse af at du skuffer dig selv gang på gang? Du går i gang med et eller andet nyt projekt (eller genoptager et gammelt projekt igen igen!) og det går godt de første par dage.. Måske går det endda godt i en uge eller to men, så sker der et eller andet som gør, at du falder i dit gamle vante mønster med et kæmpe brag! Og mange gange lander du så hårdt, at det tager dig laaang tid at få taget dig sammen til at få rejst dig og prøvet igen.

Hvis det lyder bekendt så læs med her, så vil jeg forklare dig hvorfor du bliver ved med at falde i.

Jeg vil lære dig hvordan du sætter et realistisk mål, som du faktisk har en reel chance for at komme i mål med.

Jeg vil også give dig en øvelse, som kan hjælpe dig med, at lære af dine fiaskoer så du kan vende dem til successer.

Og udover at det selvfølgelig er en enorm tilfredsstillelse, at nå det mål du har sat dig for, så er en ekstra gevinst også, at jo flere gange du oplever en succes, jo flere erfaringer (succesoplevelser) får du som du kan bruge generelt i dit liv og jo bedre bliver din selvtillid.

Hvorfor bliver du ved med at ”falde af hesten”?

Kender du det der udtryk, at hvis du falder af hesten, så skal du bare op på den med det samme igen og bare fortsætte? Der er jeg ikke helt enig! Jo altså det er jeg mht rigtige heste men altså ikke i forhold til, at nå dine mål. Fordi hvis du sætter dig det præcis samme mål hver gang og du hver falder af hesten inden du har opnået målet, så er der noget der skal justeres! I hvert fald hvis du gerne vil have et andet resultat end du plejer at få..

Hvad enten det er dit nye sundhedsprojekt eller at du gerne vil være en bedre veninde eller at du skal have flere kunder i din butik eller noget helt andet, så har du nok en forestilling om hvordan dit slutresultat skal være.

Det her er vigtigt når du sætter dig dit mål:

1. Det er vigtigt, at du sætter dig et specifikt og motiverende mål, fordi det hjælper din hjerne til faktisk at ville gå efter det! Det er nemlig rigtig svært, at gå efter noget som du ikke er helt sikker på hvad er eller noget som slet ikke virker tillokkende på dig.

2. Det er vigtigt, at det mål du sætter dig er realistisk for dig at opnå (og holde!). Fordi hvis dit mål er alt for svært at nå (og holde i længere tid), så vil du højst sandsynligt ”falde af hesten” og opgive hele projektet efter en kort periode.

3. Dit mål skal også være noget som er indenfor din egen kontrol – altså noget du har indflydelse på. Hvis dit mål afhænger af omstændigheder, tilfældigheder eller af andre mennesker, så har du ingen indflydelse på om du kommer i mål eller ej.

4. Husk at fejre det når du kommer i mål! Ros dig selv! Anerkend dig selv for, at du har gjort en indsats for at nå dit mål! Fokuser på alt det du har gjort skide godt og mærk stoltheden. Du må gerne være stolt af din indsats!

Vend dine fejl til erfaringer:

Hvis du mange gange har sat dig det samme mål og du ikke har haft succes med det, så er det måske på tide, at se på det i et andet lys. Det er på tide at lære noget af det, så du kan justere dine mål, så de passer til dig og dit liv.

 Einstein sagde at sindsyge er, at gøre det samme igen og igen men forvente et nyt resultat.

Og når man tænker over det er det også ret sindsygt at vi bliver ved med at gøre det samme og håber på et andet resultat end sidste gang – men det er det vi alt for ofte kommer til at gøre!

Så når du IGEN er faldet af hesten, så kan du gøre som du måske plejer: du finder den store hammer frem og slår dig selv i hovedet, fordi du endnu engang ikke kunne gennemføre det du havde planlagt.

Eller du kan gøre noget andet end du plejer! Du kan bruge dine fejltagelser til at lære noget af!

Så i stedet for at stemple dem (og dermed også dig selv) som ”Fiasko” med det samme, så prøv at stoppe op og se nysgerrigt på dem.

Så spørg dig selv:

  1. Dit “projekt” gik rigtig godt indtil X (udfyld selv) skete..
  2. Hvordan kan det være, at du er faldt af hesten?
  3. Hvad var det specifikt der gjorde, at du faldt af hesten?
  4. Hvordan kan du gøre målet nemmere for dig selv at opnå?
  5. Hvad skal der justeres på?

Og så brug de erfaringer til, at justere dit næste mål.

Hvordan du vender fiasko til succes.

Hvis du gerne vil opleve, at du får succes med dit “projekt” og kommer i mål med det, så se om du kan ”sænke barren lidt”. Altså sæt dig et mål som du tror på, at du faktisk kan klare.

Hvis du har forsøgt, at opnå målet på et tidligere tidspunkt men ikke har kunnet klare det, så bliv nysgerrig på hvorfor det gik galt. Måske skal dit mål laves helt om? Måske er prisen for det du skal “undvære” for at komme i mål for høj til, at du virkeligt vil det?

Dengang jeg kæmpede med vægten og med overspisninger satte jeg rigtig mange gange et mål der hed at jeg skulle smide 5 kg.! Faktisk så mange gange at jeg slet ikke har tal på det! Og 99% af gangene blev det en fiasko. Det var præcis det samme mål med præcis de samme forudsætninger hver gang, så hvad endte det med?? Præcis det samme nedslående resultat! Jeg fik ikke smidt de 5 kg men blev følte mig til gengæld mere og mere som en fiasko, fordi jeg ikke bare kunne holde fast!

Det ændrede sig først da jeg begyndte, anskue problemet på en anden måde. Jeg blev nysgerrig på hvorfor det var svært for mig, at undvære maden. Jeg undersøgte hvad det helt specifikt var der gjorde, at jeg faldt i. Og så begyndte jeg, at ændre mit mål. Jeg tilpassede det og gjorde det mere realistisk for mig at opnå.

Målet endte f.eks. med at det ikke handlede om kiloene, men handlede istedet om, at skabe mig en hverdag hvor jeg havde det så godt, at jeg ikke følte behov for at dulme med mad.

Sådan oplever du mindre modstand..

Hvis dit mål kræver, at du skal lave meget store ændringer i forhold til hvad du er vant til, så vil din hjerne kæmpe mere imod. Fordi din hjerne vil altid forsøge at holde dig der hvor du er lige nu, fordi det er det som hjernen kender som trygt. Derfor vil det kræve endnu mere viljestyrke for dig at komme i mål med mål der er meget “store”., altså mål der byder på store ændringer.

Løsningen er at sænke barren ved blandt andet, at bryde store mål op i mindre delmål og så tage et ål af gangen. På den måde vil din hjerne ikke kæmpe lige så meget imod og du vil ikke skulle kæmpe lige så hårdt for, at holde fast.

Når så du har rykket grænserne for det du er vant til og det er blevet det “nye normale” for dig, så kan du tage fat på næste delmål og endnu et nyt skridt.

Det er præcis dette du bliver guidet og støttet i at gøre på mit online forløb Dit Indre Kompas.

 

Måske kunne du også være interesseret i:

 

Leave a reply