Har du også dårlige vaner eller mønstre, som du gerne vil slippe af med? Mange oplever at have prøvet at ændre en dårlig vane, kun for at falde tilbage i de gamle spor efter kort tid. Det kan føre til frustration og selvbebrejdelser, og spørgsmålet melder sig: Hvorfor er det så svært at forandre sig?
Se videoen (eller læs indlægget) hvor jeg vil dele et nyt ord som vender det hele på hovedet og som er NØGLEN til at gå fra “frygt” til “glæde/kærlighed”.
Jeg sad nemlig for noget tid siden og arbejdede med en klient, som havde virkeligt svært ved at holde fast i de nye mønstre.
Men da vi fik vendt det hele på hovedet med dette nye “ord”, så ændrede det alt for hende!
Fordi det her med, at kunne foretage valg udfra “glæde/kærlighed” og Ikke udfra “frygt” er faktisk temmelig vigtigt for at kunne foretage selvkærlige valg (og holde fast i dem!).
Det er afgørende, at følelsen “bag” dit valg stammer fra kærlighed/glæde og ikke fra frygt.
Valg taget ud fra frygt kommer nemlig ikke fra hjertet eller intuitionen.
Valg taget i frygt kommer ofte fra dit hoved og derfor FØLES resultatet af det valg heller ikke godt.
Hvor lang tid tager det at ændre en vane?
Når du forsøger at ændre en vane, handler det om at gøre noget nyt, og det kræver fokus og opmærksomhed. Det er sjældent en hurtig proces, fordi for at det nye skal blive en del af din hverdag, skal du arbejde for det, indtil det føles naturligt. Som jeg altid siger: “Easy is earned.” Du skal investere tid og bevidsthed for at få det ønskede resultat.
Forskning viser, at det typisk tager mellem 21 og 66 dage at ændre en vane, men dette varierer selvfølgelig fra person til person. Nogle eksperter mener, at det i gennemsnit kan tage omkring 2-3 måneder, før en ny adfærd bliver en naturlig del af din hverdag. Det er vigtigt at forstå, at denne proces kræver tålmodighed og vedholdenhed. Nogle vaner kan tage længere tid at ændre, især hvis de har været en del af dit liv i mange år.
Identificer den dårlige vane
Første skridt er at identificere den specifikke vane, du ønsker at ændre. Hvad er den, og hvad udløser den? At forstå årsagerne til din adfærd er afgørende. Mærk efter: Hvornår og hvorfor falder du tilbage i gamle mønstre? Det kan være stress, kedsomhed eller sociale situationer.
Sæt klare mål for at ændre vanen
Definer, hvad du ønsker at opnå. Sæt konkrete, opnåelige mål, så du har noget at stræbe efter. For eksempel, hvis du vil spise sundere, kan dit mål være at inkludere flere grøntsager i dine måltider i stedet for at fokusere på, hvad du ikke må spise.
Udarbejd en handlingsplan for, hvordan du vil implementere ændringen. Det kan inkludere at lave en liste over sundere alternativer, planlægge måltider eller finde strategier til at sige fra. Det er vigtigt at have en konkret plan for, hvad du vil gøre i stedet for den dårlige vane.
Oplev joy of missing out: En ny vinkel på FOMO
Mange kender til FOMO – Fear Of Missing Out. Den konstante frygt for at gå glip af noget, der kunne være spændende eller betydningsfuldt. Det er en følelse, der kan være overvældende og drænende, især i en tid, hvor vi konstant bombarderes med indtryk og muligheder.
For nylig havde jeg en inspirerende samtale med en klient, som har gjort fantastiske fremskridt i sin rejse. Vi talte om, hvordan det at sige fra og slippe kontrollen kan føles skræmmende, men også befriende. Det, vi grinede af, var det, jeg kalder JOMO – Joy Of Missing Out. I stedet for at fokusere på, hvad vi går glip af, kan vi lære at værdsætte de muligheder, der åbner sig, når vi vælger at sige nej.
Når vi slipper kontrollen, opstår der en ny frihed. Ja, der er en frygt forbundet med at træde ud af vores komfortzone. Det kan føles ubehageligt at sætte grænser og prioritere os selv, men tænk over, hvad det kan give os. Hvad hvis vi bruger den tid og energi, vi normalt ville bruge på at please andre, på at udforske vores egne interesser og ønsker?
JOMO handler om at finde frem til de positive aspekter ved at sige fra. Hvad vil du få ud af at give slip? Hvilke nye oplevelser og relationer kan blomstre, når du vælger at være tro mod dig selv? I stedet for at frygte, hvad du går glip af, så tænk på de muligheder, der venter. Hver gang du vælger at prioritere dit eget velvære og din egen glæde, åbner der sig en verden af nye muligheder.
Så næste gang FOMO rammer, så husk at vende tankerne om. Omfavn JOMO. Fejr de valg, du tager for at skabe en mere meningsfuld tilværelse.
Hold ud og hold fast i din motivation
Som en del af din proces er det vigtigt at fokusere på de positive aspekter af forandringen. Spørg dig selv: Hvad får jeg ud af at sige fra? Hvordan vil det forbedre mit liv? Når du fokuserer på de gode ting, som følger med forandringen, vil det give dig en stærkere motivation til at holde fast.
Når du har identificeret den dårlige vane og har en plan, så begynd at øve dig i det nye. Det kræver gentagelse og tålmodighed. Start med små skridt, og husk, at det er normalt at falde tilbage i gamle vaner. Hvis det sker, så vær ikke for hård ved dig selv – lær af erfaringen og prøv igen.
Husk at fejre de små sejre. Hver gang du lykkes med at undgå den dårlige vane eller tage et skridt mod din nye adfærd, så anerkend det. Det vil styrke din motivation og gøre det lettere at fortsætte.