Har du svært ved at styre temperamentet? Føler du dig ofte (eller aldrig!) vred, irriteret, frustreret, bitter eller lignedne? Og har du svært ved at slippe vreden eller de andre følelser igen hvis først de er “tændt”? Føler du ofte at din vrede går ud over mennesker omkring dig – mennesker du faktisk holder af? Er du måske ligefrem bange for ikke at kunne styre din vrede, fordi du har oplevet at du bare pludselig eksploderer og ødelægger dine forhold til andre mennesker? Så har du det ligesom en del af mine klienter har det.

Læs med her og forstå hvorfor du reagerer som du gør og hvad du kan gøre ved det.

Hvordan blev vrede håndteret da du var barn?

Frustration, irritation, uretfærdighed, bitterhed og andre følelser i den boldgade udspringer alle​​ fra en grundfølelse af vrede. Så selvom du måske ikke syntes du har problemer med vrede, så kender du måske nogle af de andre følelser som dækker over vreden?

​​Her i dette blogindlæg kalder jeg det bare vrede, men det dækker altså over en masse andre følelser også.

Vrede er efterhånden blevet et tabu. Det er som om at vi i flere generationer har lært, at det er forkert at være vred. Vi har lært helt fra barnsben, at gemme vreden væk og undertrykke den, fordi den ikke var “velkommen”. Så hvis du har problemer med at du bliver “for vred” eller du føler at vreden “løber af med dig” eller at temperamentet koger over, så kan det hjælpe at undersøge hvad det egentlig er der ligger under. For når du gør som du gør og reagerer som du reagerer, så er der altid en god grund til det!

Børn er ekstremt dygtige til, at aflæse deres omgivelser, så hvis de mennesker der var omkring dig mens du var barn ikke har kunne rumme din vrede, så har du lært at gemme den væk og på den måde er vrede blevet en “skygge”. Den blev til noget der var uvelkomment og som du lærte dig selv at gemme væk eller undertrykke for at få kærlighed og accept. Og det virkede! Du har helt sikkert oplevet, at du blev accepteret og rummet meget bedre når du ikke var vred.

Er din vrede en skygge hos dig?

Det var faktisk Jung som var en psykoanalytiker i 1900-tallet som havde en teori om at vi mennesker har alle sider af den menneskelige natur til rådighed. Alle muligheder og potentialer. Både de negative og de positive! Og alle de her sider af dig selv, som du enten fornægter og undertrykker (eller længes efter) kaldte han skygger. Og det er altså de her skygger der gør at du reagerer som du gør.

Problemet er at når du undertrykker en bestemt følelse, så vil du hver eneste gang du oplever den følelse ende med, at føle skyld, skam og dårlig samvittighed oveni den primære følelse (her vreden), fordi du faktisk dybest set ikke mener at det er ok at føle sådan. Og så sker der det, at når nogen eller noget gør dig vred, så aktiverer det al den undertrykte vrede du går og gemmer på. Samtidig aktiverer det en følelse af skyld, skam og dårlig samvittighed. Og så eksploderer du! Fordi er der noget vi mennesker ikke kan klare at føle, så er det skyld, skam og dårlig samvittighed!

Din reaktion kan f.eks. være at bebrejde andre/give andre skylden, skabe drama og skænderier, lukke af og gå osv. Men i sidste ende vil du ofte ende med, at slå dig selv i hovedet, fordi “nu eksploderede du igen”!

At leve i sådan en ond cirkel er enormt energidrænende for dig og ødelæggende for dine familie- og kærlighedsforhold! Og så længe du ikke er bevidst omkring hvad der sker er du fuldstændig magtesløs.

For at bryde den onde cirkel er du nødt til, at arbejde med din vrede og det kan du gøre på flere måder, men jeg har et par øvelser med her.

Disse øvelser kan hjælpe på din vrede:

1. Forebyg dine vredesudbrud

En meget effektiv øvelse til det er, at du skriger ALT hvad du kan i en pude. Jeg har selv en skrigepude til det formål. Skrigepudens formål er blot at tage det meste af lyden, så dit nervesystem ikke bliver aktiveret. Det kan også være at du er mere til at slå i madrassen, slå på en boksebold, tage en spurt på løbeturen eller noget andet fysisk. Find ud af hvad der virker for dig og sørg for i en periode, at lukke vreden ud dagligt. Også de dage hvor du ikke umiddelbart føler dig vred. På den måde får du anerkendt vreden, du får givet den plads og du får sluppet den fri! Denne metode vil tage toppen af vreden, så du ikke eksploderer så let, fordi du netop allerede har “lettet trykket”. Du vil også stille og roligt kunne arbejde med at slippe idéen om, at det er forkert at være vred, fordi du selv vælger at lukke vreden ud. En ekstra bonus her er, at du slipper for de sekundære følelser som skyld, skam og dårlig samvittighed.

2. Forløs vreden

Tænk tilbage på den tidligste oplevelse du kan huske, hvor du har været vred. Hvor gammel var du? Hvordan blev det modtaget af dem du var i kontakt med? Hvad konkluderede du om det at være vred? Hvad havde du brug for lige i den situation? Havde du f.eks. brug for forståelse, kærlighed, tryghed eller noget helt andet? Se dig selv (med den alder du fandt frem til) stående foran dig eller find et billede som er nogenlunde den alder. Berolig nu hende (eller ham) der står der foran dig. Fortæl hende at det er ok at hun er vred og at du er der for hende. Giv hende det hun havde brug for dengang. Dernæst sætter du dig og mærker følelsen af vrede fysisk i kroppen og tillader den at være der. Bliv ved med at mærke den fysisk indtil den aftager. Måske ændrer følelsen sig til sorg eller noget andet – det lader du bare ske og rummer det der kommer.

3. Elsk din vrede – den prøver at beskytte dig

Vrede er en beskyttelsesmekanisme, så elsk den! Den gør hvad den kan for at beskytte dig, så gør den endelig ikke forkert. Vid at når den dukker frem, så er det fordi du føler dig truet. Vreden kommer især når du ikke får sat grænser!

Så når du i fremtiden bliver vred, så bliv nysgerrig på hvad grunden er. Hvad er det vreden hjælper dig med at klare? Hvis den passer den på dig fordi du i virkeligheden føler dig bange eller utryg, så giv dig selv kærlighed og tryghed. Brug evt. de beroligende ord fra øvelse 2. Dækker din vrede over noget andet – så find ud af hvad det er og få sat handling på hvis der er noget der skal handles på. Få f.eks. sat de grænser der skal sættes.

Hvis du ikke kan forløse vreden selv, så står jeg parat til at hjælpe dig!

Har du brug for hjælp til at forløse vrede?

Så er tankefeltterapi en mulighed! Du kan forløse ALLE ubehagelige følelser med tankefeltterapi.

 

Måske kunne du også være interesseret i:

Leave a reply