Sådan får du mere ro på dine følelser

I dette blogindlæg lærer jeg dig en metode til, hvordan lærer at mærke og få ro med dine følelser, samt hvordan du får sluppet dem.

Jeg har selv haft utroligt svært ved, at rumme og “håndtere” mine følelser tidligere i mit liv. Mest fordi jeg tænkte, at de skulle “håndteres”, hvilket de ikke skal. Jeg forsøgte at regne dem ud og jeg havde den opfattelse, at der var rigtige følelser og der var forkerte følelser. Jeg gjorde alt hvad jeg kunne for, at forsøge at undertrykke eller flygte fra de “forkerte” følelser.

Og når jeg så følte de “rigtige” eller de behagelige følelser lavede jeg selvsabotage gang på gang. Jeg gjorde ting som ville få mig ned igen, i de “forkerte” følelser som jeg jo kendte så godt. Fordi jeg havde en overbevisning som var, at jeg ikke fortjente at have det godt.

Hvordan du forsøger at “håndtere”, flygte fra eller undertrykke dine følelser kan være meget forskelligt fra person til person. Min måde at flygte på var ved at overspise.

Det er det du tænker om følelserne der gør ondt

Følelser er hverken rigtige eller forkerte. Der er nogle følelser som kan føles ubehagelige men det gør dem ikke forkerte i sig selv. Følelser begynder først at blive ”et problem” når du ikke vil rumme dem og når du begynder at tænke tanker omkring dem.

Følelser kan ikke “håndteres” eller regnes ud. Følelser skal faktisk bare have lov til at være der uden, at du dømmer dem og gør dem forkerte eller farlige. Det er tankerne du tænker om følelserne, som forlænger dem eller gør, at der dukker nye ubehagelige følelser op.

Vidste du at en følelse kun kan vare 90 sekunder?

En enkelt følelse kan faktisk ikke vare mere end 90 sekunder max! Er det ikke lidt vildt, at tænke på?! Især når de fleste af os har masser af gamle fastlåste følelser, som vi oplever dukker op igen og igen. Hvis vi derimod tillader og accepterer vores følelser fuldt ud, uden at dømme dem eller tænke over dem, så vil de passere igen på max 90 sekunder.

Noget andet der også vigtigt for mig, at fortælle dig er, at du HAR følelser men du ER ikke dine følelser. Og der er faktisk stor forskel! F.eks. hvis du har en følelse af ikke at være god nok, så betyder det ikke at DU ikke er god nok, det betyder bare, at du HAR en følelse af ikke at være god nok. Jeg syntes, at den viden gjorde en stor forskel for mig da jeg blev klar over det. Det gjorde en ubehagelig følelse meget nemmere, at ”tillade” fordi jeg ikke behøvede, at putte mig selv i en kasse i takt med de følelser som jeg fik. Det gjorde mig mere fri til at se følelserne som det de var og øve mig i, at lade dem komme og gå. Og det gjorde også at jeg ikke havde nær så mange ubehagelige sekundære følelser at ”kæmpe videre med”.

Har du svært ved at rumme dine følelser?

Du kender sikkert det der med, at der er nogle specifikke følelser, som du har særligt svært ved at rumme. Det kunne f.eks. være vrede. Hvis du som barn gang på gang fik at vide (eller blot oplevede), at det ikke var ok at være vred, så vil du ubevidst opleve stor modstand på følelsen af vrede når den opstår. Og så vil du ubevidst kæmpe imod følelsen af vrede. Du vil gøre alt for at undgå at føle vrede, og når du så alligevel bliver vred vil du måske begynde at dømme følelsen som forkert eller farlig. Og det er de tanker du har omkring følelsen som gør, at den “bliver hængende”. Det er når du ikke vil acceptere følelsen og kæmper imod den eller dømmer den, at følelsen bliver forlænget og ikke vil give slip.

I dette eksempel er følelsen af vrede den primære følelse, og når du så dømmer følelsen af vrede som forkert, dukker der sekundære følelser op som f.eks. at føle sig forkert, utilstrækkelig eller magtesløs. Så nu står du pludselig og både har en følelse af vrede samtidig med, at nye følelser vælder frem som direkte resultat af, at du ikke vil/kan rumme den første primære følelse af vrede. Her er det så, at mange føler sig overvældet af deres følelser.

Disse sekundære følelser opstår, fordi du kæmper imod den primære følelse. Så hvis du kan øve dig i, at acceptere og tillade dine primære følelser når de kommer, så vil du heller ikke behøve at skulle deale med så lige mange sekundære følelser oveni, og så vil du føle dig mindre overvældet.

Lær at heale dine traumer

Traumer er egentlig “bare” følelser der har låst sig fast. Det kan være følelser, som du har undertrykt og flygtet fra. Det kan være at du er blevet udsat for noget der har været så smertefuldt, at du ikke har kunne rumme følelsen i øjeblikket, og så er følelsen blevet fastlåst i dit nervesystem som et traume.

Måden hvorpå du kan slippe dine traumer er ved, at give disse følelser kærlig opmærksomhed og tilladelse til at være der. Det er på den måde, at du healer dine traumer, og det er også samme fremgangsmåde som lærer dig, at tillade og rumme dine følelser i hverdagen. Det er noget som bliver lettere for hver gang du øver dig.

Der er ingen vej udenom dine følelser! Den eneste vej ud af følelserne er igennem dem! Følelser skal føles og jo mere du forsøger, at undertrykke dine følelser, jo mere låser de sig fast. Og de følelser du kæmper imod stjæler din energi, for det er enormt energikrævende at kæmpe imod dine egne følelser. Når du kæmper imod dine følelser er du er konstant på overarbejde i en kamp-flugt tilstand. Og denne tilstand stresser både din krop og din psyke.

Jeg kan glæde dig med, at de “ubehagelige følelser” bliver mindre (eller fordufter som jeg kalder det) når du giver dem kærlig opmærksomhed og tillader dem at være der mens de “behagelige følelser” vokser! Du kan selv afprøve det med øvelsen herunder..

En praktisk øvelse i at rumme dine følelser og heale dine traumer

Jeg ved, at det er nemmere sagt end gjort (for jeg har selv været igennem selv samme proces) men husk på, at al begyndelse er svær og det vil med tiden blive lettere. Det er heller ikke sådan at jeg, hver gang jeg får en følelse, sidder i lotusstilling og altid rummer den 100%. Men jeg frygter ikke følelserne mere og jeg bliver ikke overvældet af dem så de styrer mig ikke mere. Og mange af dem får jeg rummet helt ubevidst fordi jeg har arbejdet med det og øvet mig.

Jo mere du bliver ved med, at øve dig i, at lade dine følelser komme og gå som de nu engang er beregnet til, så vil det blive noget du pludselig en dag kan gøre helt ubevidst. Der vil ikke være følelser som du frygter og du vil ikke blive overvældet af dine følelser. Det i sig selv giver en enorm frihed til at være dig præcis som du er!

Jeg giver dig her en meget enkel metode til hvordan du kan øve dig i, at rumme dine følelser. Denne metode bruger jeg til mine klienter og jeg har brugt og bruger den stadig selv.

Du kan enten få øvelsen som lydfil hvis du tilmelder dig min Online Mini-workshop eller på skrift her:

Læs hele øvelsen igennem inden du går i gang.

  1. Sørg for at du sidder et uforstyrret sted med lukkede øjne. Tag et par dybe vejrtrækninger helt ned i maven og nogle lange udåndinger hvor du slapper af i kroppen.
  2. Tænk på en følelse. (evt. en ubehagelig følelse som du har svært ved at rumme). Du skal ikke analysere den. Det kan være en følelse af at være forkert, en følelse af frygt eller sårbarhed eller hvad der nu lige fylder hos dig.
  3. Føl følelsen fysisk. Fokuser på den fysiske fornemmelse uden at tænke over den. Hvordan er den fysiske fornemmelse i kroppen? Og hvor sidder den? Sidder den i halsen, i maven, i solar plexus, i brystet eller et helt andet sted?
  4. Bliv ved med at holde opmærksomheden på den fysiske fornemmelse af følelsen og se om du kan lade være med at tænke på den, men i stedet mærke den i kroppen – og lade den fylde alt det den vil uden at dømme den.
  5. Mens du stadig mærker følelsen, trækker du vejret dybt ind gennem næsen og lad luften strømme gennem det sted i kroppen hvor følelsen sidder.
  6. På udåndingen giver du slip mens du puster luften ud. Det gentager du 4-5 gange eller så mange gange du føler behov for det. Giv dig god tid.
  7. Prøv nu at mærke hvordan din krop føles her bagefter. Mærk efter om følelsen er parat til at give slip. Lyt til det første svar der kom op til dig.
  8. Hvis følelsen er klar til at slippe så bare sid med den indtil den aftager af sig selv.
  9. Hvis følelsen ikke er parat til at give slip, så prøv at bliv nysgerrig på om der kan være nogle beskeder til dig i denne følelse? Hvad fortæller følelsen dig om din situation, dit liv og de valg du tager? Er der noget du skal handle på før følelsen vil slippe?

Kom i kontakt med dine følelser og lyt til beskeden under følelsen

Nogle følelser skal bare have lov til at passere og de vil komme og gå igen når du rummer dem og tillader dem at være der. Andre følelser kommer med en besked til dig, og her er det vigtigt at du lytter og handler på det! For at kunne komme i kontakt med dine følelser er det vigtigt, at du er nysgerrig og undersøgende fremfor dømmende og skeptisk. Nusgerrigheden vil åbne op for nogle svar du ikke anede var der.

Hvis der er en følelse med en besked til dig og du ikke handler på den, så vil den samme følelse opstå på ny igen og igen, selvom du ellers synes at du rummer den og tillader den at være der.

Hvis du f.eks. igen og igen oplever, at andre mennesker overskrider dine grænser og du føler at dit selvværd lider under det, så er det virkeligt vigtigt at tage det alvorligt! Fordi i dette eksempel kommer følelsen af dårligt selvværd med en besked til dig. Der er noget du skal have handlet på. Der er noget du skal ændre på. Der er noget der ikke er som det skal være i dit liv, og følelsen af dårligt selvværd vil ikke forsvinde før du får handlet på det!

Har du brug for ekstra hjælp?

Du kan ikke tvinge dine følelser til at give slip og du kan ikke regne dem ud med din hjerne. De skal føles. Og de vil give slip når de er parat til at give slip.

Hvis følelsen ikke er parat til at slippe endnu, så kan du lave denne øvelse så mange gange du har brug for og gerne hver dag. Måske er der noget som du skal handle på inden følelsen vil slippe.

Leave a reply