Særlig sensitiv? Det her skal du gøre!

Jeg har længe gerne ville skrive lidt om sensitive mennesker. Altså os der er særligt sensitive også kaldet HSP Highly Sensitive Person. Det er der nemlig mange der er, og der er også mange der ikke er klar over det. Jeg selv er en af dem der er særlig sensitiv og jeg har en dreng på 8 år som også er det.

Særlig sensitive mennesker har ofte oplevet en eller flere af disse tilstande: udbrændthed, angst, depression, stress eller en følelse af at være forkert.

Hvorfor er det godt at vide om du er særligt sensitiv?

Der er ikke noget galt med at være særlig sensitiv, men det er vigtigt at være opmærksom på dine behov, som kan være meget forskellige fra andres behov. Særligt sensitive mennesker har som regel brug for mere ro end mennesker der ikke er særligt sensitive. Du er meget mere fintfølende og opfatter mange flere nuancer. Du bliver nemt overvældet af dine egne følelser, og kan samtidig mærke andre menneskers følelser og stemninger omkring dig meget tydeligere end mennesker der ikke er særligt sensitive. Du mærker alting meget tydeligere fordi du ikke har et filter der kan sortere indtryk fra – du tager bare det hele ind. Du bliver altså meget hurtigere overstimuleret, fordi du har sværere ved at lukke af for omverdenen.

Det kan være meget slidsomt at leve med hvis du ikke tager dine forholdsregler. Hvis du ikke sørger for, at få koblet nok af så vil dit nervesystem være i konstant kamp-flugt tilstand.

Jeg er selv særlig sensitiv

Før jeg blev opmærksom på, at jeg var særligt sensitiv, kunne jeg egentlig godt mærke, at jeg hurtigt blev overvældet af mine egne følelser og jeg blev meget hurtigt stresset. Jeg blev også enormt træt når jeg f.eks. havde været til sociale begivenheder. Altså mere træt end mine veninder og andre omkring mig gjorde. Og jeg kunne heller ikke holde ud, at være alt for længe sammen med andre mennesker før jeg havde brug for en pause alene. Jeg handlede bare ikke på det. Jeg overhørte min behov. Jeg var overbevist om, at det var mig der var noget galt med og at jeg “bare skulle tage mig sammen”. Fordi når nu ”alle andre” kunne klare det så burde jeg jo også kunne klare det. Jeg forsøgte i lang tid at flygte fra den der følelse af at være forkert ved, at overspise eller være ovre i andre mennesker. Det var ikke en holdbar løsning kan jeg så afsløre, og i dag har jeg lært at lytte til mine behov (for det meste) og handle på det de fortæller mig – også selvom de egentlig ikke passer ind i det ”normale” liv de fleste andre har i dag.

Selvom jeg stadig nogle gange overhører mine behov, så er jeg ikke fuldstændig uforstående overfor hvorfor jeg så bliver udmattet og overvældet. Så kan jeg se tilbage på de sidste par dage og kan tydeligt se hvor jeg har overhørt mine behov og prøve at lære noget af det.

Hvilke behov har du som særlig sensitiv?

Du har brug for mere ro og du har brug for mere alene tid end andre mennesker. Særlig sensitive mennesker lader nemlig op alene og du bliver drænet for energi hvis du konstant skal være på. Jeg selv har haft stort behov for netop ro og alene tid. Jeg kunne mærke, at jeg blev overvældet, udmattet og stresset da jeg havde et fuldtidsjob ved siden af familien. Jeg valgte derfor, at lytte til mine behov ved blandt andet at gå ned i tid. Lange ture i naturen er også et stort behov hos mig, fordi det giver mig ro og bringer mig i kontakt med mig selv. Jeg er også opmærksom på, at jeg skal have alene tid når jeg har ”været på”, så jeg kan lade op igen. Jeg bruger også en Yoga Nidra afspænding, som hjælper nervesystemet til at falde til ro.

Min opfordring til dig som er særlig sensitiv er, at være opmærksom på, om du får opfyldt dine behov. Hvad har du brug for? Får du nok ro? Får du nok alene tid? Fordi det kan godt spænde ben for os hvis vi bare forsøger, at tilpasse os det liv som de andre lever. Det er ikke sikkert at det liv passer til dig.

Har du svært ved at mærke dig selv og dine behov?

Noget af det som jeg lærer mine deltagere på mit online forløb Dit Indre Kompas er blandt andet, at lære at mærke sig selv igen og lære at opfylde deres egne behov. Det er nemlig et vigtigt fundament for at kunne udvikle dig og skabe et liv der passer til dig.

Leave a reply